Siirry sisältöön

Liikkujan viikon uutiset

11.9.2023 9.00

Vardagsresorna i nyckelroll för att få oss att röra på oss mer – Mobilitetsveckan som uppmuntrar till hållbar mobilitet firas redan för 20:e gången

Den 16–22.9.2023 är det igen dags för den årliga Europeiska Mobilitetsveckan. Temat för i år är att uppmuntra oss att fundera på hur vi kan ladda oss med energi under vardagsresorna med hjälp av olika färdsätt. I Finland har Mobilitetsveckan firats sedan 2003, och 20-årsjubileet till ära vill man få med rekordmånga kommuner.

På sista tiden har både republikens president och det nya regeringsprogrammet uppmuntrat oss till en aktivare livsstil och till att röra på oss mer i vardagen. Också under Mobilitetsveckan är tanken att få oss att öka den fysiska aktiviteten i vardagen, till exempel när vi tar oss till jobbet, butiken eller fritidsaktiviteterna. Genom olika former av hållbar mobilitet kan vi spara bränsle och energi, men också ladda oss med energi.

– Genom att välja ett alternativt eller nytt färdsätt kan man få en aktivare vardag, tid att varva ner eller till exempel hitta en ny färdväg. Under Mobilitetsveckan vill vi uppmuntra alla att fundera på och testa hur användningen av olika färdsätt kan ge dem energi, uppmuntrar Michaela Sannholm, specialsakkunnig på Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Hoppas på nytt deltagarrekord

I fjol deltog 34 finländska kommuner i Europeiska Mobilitetsveckan, vilket var rekord. I år hoppas man på nytt deltagarrekord, inte minst för att Mobilitetsveckan nu har firats i Finland i 20 år, ända sedan 2003.

De flesta städerna och kommunerna i Finland har hållbar mobilitet på sin agenda i någon form. Därför kan alla kommuner ta steget och delta i Mobilitetsveckan och aktivera sina invånare att pröva på hållbara sätt att göra sina vardagsresor, det vill säga gå, cykla, åka kollektivt, åka elcykel eller samåka.

– Många kommuner och städer har tagit in teman kring hållbar mobilitet i sina planer och strategier. I kommunerna har man till exempel förbättrat förhållandena för fotgängare, byggt cykelvägar eller satsat på kollektivtrafik. Mobilitetsveckan är ett ypperligt tillfälle för kommunerna att lyfta fram sådana här permanenta åtgärder för hållbar mobilitet som de redan har planerat eller genomfört, säger Jenni Marsio som koordinerar Mobilitetsveckan på Motiva.

Som åtgärd för veckan räcker det till exempel med att berätta i kommunens kommunikationskanaler om redan genomförda eller planerade åtgärder. Kommunerna behöver alltså inte arrangera något jippo eller evenemang för att delta.

– Förstås är det roligt att höra om alla olika evenemang som kommunerna hittar på att arrangera varje år. Även om kommunerna och städerna är de egentliga arrangörerna av Mobilitetsveckan, kan evenemang ordnas av vem som helst som känner för det. Och var och en av oss kan också själv någon dag pröva på ett färdsätt som man inte använder dagligen, säger Marsio.

Mobilitetsveckan syns också på Facebook och Instagram i form av en kampanj i sociala medier. Kommunerna som deltar i Mobilitetsveckan får tillgång till ett materialpaket som de fritt kan utnyttja i sin kommunikation.

Fakta: Hur kan jag ladda mig med energi genom olika färdsätt?
  • Cykling: Ladda dig med rörelsekraft genom att ta cykeln när du vill ta dig fram smidigt för egen maskin.
  • Kollektivtrafik: Ladda dig med rörelsekraft genom att åka kollektivt när du vill ha egen chaufför och en paus i vardagen.
  • Samåkning: Ladda dig med rörelsekraft genom att samåka när ni är fler som ska åt samma håll.
  • Promenader: Ladda dig med rörelsekraft genom att promenera när du vill vara i fred med dina tankar.
  • Elcykel: Ladda dig med rörelsekraft genom att ta elcykeln när du vill ta dig fram smidigt en längre sträcka.
Fakta: Visste du det här om hållbar mobilitet?
  1. Redan en halv timmes daglig promenad kan förbättra uthålligheten med 10–15 % på bara några månader. (UKK-institutet)
  2. En skolelev rör sig mellan hemmet och skolan cirka 400 gånger under ett skolår. En stor del av eleverna i de lägre årskurserna går eller cyklar till skolan, om skolvägen är under fem kilometer. I de högre årskurserna är det inte lika vanligt att ta sig till skolan för egen maskin. (LIITU-undersökningen, 2022)
  3. Användningen av cykel fördelar sig jämnt över alla inkomstklasser. I de högre inkomstklasserna är antalet resta kilometer med cykel emellertid högre än i de övriga inkomstklasserna.
  4. Kvinnorna gör 63 % av alla kollektivtrafikresor. (Resvaneundersökningen, 2021)
  5. Redan vid resor på drygt 20 km kan kollektivtrafiken konkurrera med bilar, om det finns en lämplig kollektivtrafikförbindelse att tillgå. (Resvaneundersökningen, 2021)
  6. I en personbil får vanligen 5 personer plats, men ändå sitter det oftast bara en eller två personer i bilen. Ett sätt att göra bilåkningen effektivare är att plocka upp andra som ska åt samma håll, till exempel till jobbet eller fritidsaktiviteter. (Resvaneundersökningen, 2021)
  7. I Uleåborg åker folk cykel nästan tre gånger så mycket jämfört med medelvärdet för Finland. (Resvaneundersökningen, 2021)
  8. Den genomsnittliga resan som görs med elcykel är cirka 10 km lång. Av alla resor som finländarna gör dagligen är 75 % kortare än 10 km. Att cykla tjugo kilometer går lekande lätt när elhjälpmotorn gör cyklandet mindre ansträngande. (UKK-institutet, Uppföljningsundersökning av skrotningspremiekampanjen, 2023)

Fram till 11.9.2023 har 18 finländska kommuner eller städer anmält sig till årets Mobilitetsvecka. Anmälningar kan göras ännu under själva Mobilitetsveckan. Aktuella läget om deltagande kommuner kan du kolla på European Mobility Week -nätsidan.

Mer information om Mobilitetsveckan i Finland:
Motiva Ab
kommunikationsplanerare Jenni Marsio
jenni.marsio@motiva.fi
puh. +358 9 6122 5056

Mer information om hållbar mobilitet:
Traficom
specialsakkunnig Michaela Sannholm
michaela.sannholm@traficom.fi
puh. 029 534 6715

I Finland koordineras Europeiska Mobilitetsveckan av Motiva Ab på uppdrag av Transport- och kommunikationsverket Traficom.


Palaa otsikoihin